Herold's Motor • 4032 Debrecen, Böszörményi út 185.
Tel: 06 (52) 540 140 • E-mail:  

Hotrod

 8841_12.jpg

Hot-Rod! Hogy tulajdonképpen mit is takar e szócska, sokan a fejüket fogják, nem tudják hová tenni! Mások pedig nagyon is jól tudják, a hot-rod nem más, mint maga Amerika! Ahhoz, hogy megértsük, mit is jelent a hot-rod, kezdjük egy kis történelmi áttekintéssel!
 
Amerika sokmindenben különbözik a világ más tájaitól. Az autózás terén sincs ez másképp, ők azok, akik mindig különcködnek, akiket nem érdekel semmi más, kizárólag a puszta erő, a sebesség és a dicsőség. Már az autózás hőskorában remekeltek, járgányaik egyre-másra jobbak, szebbek és természetesen erősebbek voltak más népek autóinál.
 
Az első hot-rodok teljesen egyszerű módon születtek meg. Ahogyan ma is, az 1920-as években is a tinédzserek friss jogsijukkal nem voltak megelégedve a kor átlagautóival. Az egyediség kedvéért mindinkább szebbé, és elsősorban gyorsabbá akarták tenni pár összespórolt dollárból vett öreg használtautóikat, amelyek a korra való tekintetre általában, az esetek 95 százalékában egy Ford T-Model volt.
 
Ezt az autót aztán szépen kipofozták, majd ahogy gyűlt a pénzük, abban az iramban növelték a teljesítményt is. Az akkori módszerek jól láthatóan hasonlítanak a mai tuningolásra, csak éppen a divat és az igények is mást kívántak és diktáltak! Menő volt, akinek új hengerfej és porlasztó díszelgett öreg T-Modelljén, amelynek legtöbbször a motorházteteje sem kerülte el a kukát a jobb hűtés és dögösebb külső kedvéért.

 Aztán később, a második világháborút követően, 1949-ben a Utah-ban található Bonneville-i sóstó adott helyet az első hivatalosan megrendezett hot-rod versenynek, amelyeken már több járműfajta is képviselte magát. A legnépszerűbb kategóriák a kupék, a roadsterek, ismertebb nevükön a Deuce-ok, és a „kádak” voltak. A kupék jellegzetessége volt, hogy általában a ’30-as évekbeli Ford V8-asokból alakították ki, a leültetett járgányok tetejét megkurtították (Top-Chop), a roadstereknek általában még a motorháztetejét és a sárhányóit is a sutba vágták!

Hotrod képek

 
Aztán később a hot-rodokon belül is újabb kategóriák alakultak ki. Míg a hot-rod az igazi versenyautót jelentette, addig az utcán is használható típusát Street-Rodnak nevezték. Az ’50-es évek közepétől új fogalomként alakult ki a Custom-Car, amely abban az időben leginkább az ’50-es Mercury-k átalakítását jelentette, elsősorban az optikára nézve, a teljesítmény ezeknél az „ólomszánkóknál” nem volt elsődleges szempont! Az ’50-es években egyébként az autógyártók is rajongtak ezekért a mutatványokért, és egyre több olyan autót készítettek, amelyeket szemkápráztatóan lehetett átalakítani.

Hotrod

Hotrod

Hotrod II

Hotrod II

   Videó -- Hotrod:

 6f_1_b.jpg 

 

 Hotrod video

  

 DSCF1257.JPG

   hirdetések:

  876079668.jpg

 

  00990f.jpg

 

HARLEY-DAVIDSON

 

KING KEROSIN

 

ZODIAC

 

367.jpg